Laptop Touchpad Kapatma

Touchpad kullanan bir el ve üzerinde X simgesi

Laptopların üzerindeki, ekrandaki fareyi kontrol etmeyi sağlayan touchpad isimli yüzeyi kullanmıyorsanız, bu yazımızda touchpadi nasıl kapatabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Laptop kullanan çoğu kişinin hayatını büyük ölçüde kolaylaştıran touchpad çoğu kişi için de bazı zamanlar sorun çıkartabiliyor. Gündelik işler için laptop kullanan kişiler touchpadi aktif bir şekilde kullanırken daha karmaşık işlerle uğraşan yada oyun oynayan kişiler touchpadi hiçbir zaman kullanmıyor.
Kullanıcılar laptoplarını kullanırken çoğu zaman yanlışlıkla touchpade dokunuyor ve istenmeyen fare hareketlerine ve eylemlerine sebep oluyor ve bu durum sinir bozucu bir durum ortaya çıkartıyor. Kullanıcıların çoğu da böyle sinir bozucu durumlarla karşılaşmamak için touchpadi kapatıyor yani etkisiz hale getiriyor.
Eğer siz de laptop üzerinde bulunan touchpadi kapatmak istiyorsanız bunun 3 farklı yöntemi var. İşte bu yöntemleri tavsiye edilene göre sizler için sıraladık.

1. Yöntem: Klavyedeki Kısayolu Kullanmak
Touchpadi kapatmada en kolay ve en etkili yol klavye üzerinde bulunan kısayolu kullanmaktır. Laptop klavyelerinde görselde de görebileceğiniz gibi Windows logosunun yakınlarında bir Fn tuşu ve klavyenin en yukarısında sıralı F tuşları bulunur ve bu F tuşlarının üzerinde bazı ikonlar vardır.

laptop, fn tuşu, f tuşları

İşte ilk yapmanız gereken şey F tuşlarının üzerindeki ikonlarda touchpadi kapatma ikonunu bulmanızdır ama bazen bu ikonlar pek anlaşılabilir olmuyor ya da bazı laptop modellerinde touchpadi kapatma işlevi olan bir tuş olmuyor. Yani eğer ikonlardan pek bir şey anlamadıysanız F tuşlarını teker teker deneyebilirsiniz. Şimdi bu işlemi yapmak için Fn tuşuna basılı tutarken sırayla F tuşlarını deneyin ve her bir F tuşuna bastığınızda touchpadin etkisiz hale gelip gelmediğini kontrol edin. Eğer touchpadiniz hala çalışıyorsa diğer yöntemlere geçin.

2. Yöntem: Aygıtı Devre Dışı Bırakmak
İlk yöntem ile touchpad devre dışı kalmadıysa bu yöntem kesin çözüm olabilir ama bu yöntemi uygulamadan önce laptop'a bağlı, çalışır vaziyette bulunan harici bir fare olduğuna emin olun çünkü bu yöntemden sonra fareyi touchpadle kesinlikle kontrol edemeyeceksiniz. Touchpadler işletim sisteminizde bir aygıt olarak çalışır ve Windows işletim sisteminizin Aygıt Yöneticisinde touchpadin aygıtını görebilir ve devre dışı bırakabilirsiniz.
Denetim Masasından Aygıt Yöneticisi'ni açabilirsiniz ya da Windows'da arama kısmına "Aygıt Yöneticisi" yazarak Aygıt Yöneticisi'ne ulaşabilirsiniz.

windows, aygıt yöneticisi

Aygıt Yöneticisi açıldıktan sonra "Fare ve diğer işaret aygıtları" kısmını genişletin zaten laptop'a bağlı fare ve diğer işaret aygıtları listelenecektir. Orada Touchpad aygıtı görünecektir. Ona sağ tıklayıp, "Devre Dışı Bırak" seçeneğini seçerek touchpadinizi devre dışı bırakabilirsiniz ve artık touchpadiniz kesinlikle çalışmayacaktır.

3. Yöntem: Harici Yazılım Kullanmak
Touchpadi devre dışı bırakmanın bir diğer yöntemi de yazılım kullanmaktır fakat bu yazılımlar her touchpadi devre dışı bırakamıyor bu yüzden yazılımları denemek gereklidir. Arama motorunda "touchpad program" ve benzeri aramalarla çeşitli touchpad yönetim yazılımlarına ulaşabilirsiniz ya da program indirme sitelerinde "touchpad" yazarak arama yaparsanız daha etkili sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder