Windows 10'un Yeni Güncellemesi Fluent Design System (Akıcı Tasarım Sistemi) Geliyor!

Windows 10 Fluent Design System

2017'nin Ekim ayında yayınlanacak olan Microsoft tarafından geliştirilen Windows 10'un Fluent Design System (Akıcı Tasarım Sistemi) güncellemesi çok farklı, güzel ve şık bir şekilde, kullanıcılara geliyor!

Microsoft boş durmuyor, her zaman Windows 10'u bir adım daha ileri götürmeye çalışıyor. İşte bu, Windows 10'a gelecek olan Fluent Design System (Akıcı Tasarım Sistemi) isimli güncelleme, Windows 10'un tasarımında adeta bir devrim yaratacak. 2017'nin Ekim aylarında gelmesi öngörülen bu güncelleme ile Windows 10'un tasarımı tamamen yenileniyor, baştan güzel ve şık bir şekilde tasarlanıyor.

Fluent Design System (Akıcı Tasarım Sistemi) güncellemesinin gelmesine yakınlaştıkça, bu güncelleme hakkında bilgiler gelmeye devam ediyor ama az çok nasıl bir güncelleme ile karşılaşacağımız paylaşıldı.
Microsoft, bu güncellemede 5 temel tasarım alanını yenileyecek. Bu tasarım alanları Materyal, Işık, Ölçek, Derinlik ve Hareket.

Acrylic (Materyal)
Acrylic, zaten bu güncellemenin temeli. Materyal, alt taraftaki görsellerde de görebildiğiniz gibi artık arka plan saydam olacak ve eğer arka planda bir görsel falan var ise bu görseli bulanık bir şekilde gösterecek. Bu şekilde hem penceredeki yazıların okunması zorlaşmayacak hem de arka plan gösterilebilecek. Bu tasarım başlat menüsü ve eylem merkezide dahil, Microsoft'a ait birçok uygulamaya da gelecek ama tabi bu özellik daha çok uygulamalarda dikkat çekiyor.
Microsoft bu Acrylic özelliğini kendi geliştirdiği Kişiler, Fotoğraflar, Hesap Makinesi, Groove Müzik, Microsoft Edge ve diğer yazılımlarına, uygulamaya başladı bile.

acrylic, materyal, fluent design system, akıcı tasarım sistemi

acrylic, materyal, fluent design system, akıcı tasarım sistemi

Reveal (Işık)
Reveal, tasarıma farklı bir zevk katacak bir özellik gibi duruyor. Görselde de gördüğünüz gibi fare imlecinin gezindiği bölgelerde ve tıklamalarda belli ışıklandırmalar oluyor. Bu özellik en çok Görev Çubuğuna ve Başlat Menüsüne yakışacak gibi. Hesap Makinesi, Kişiler, Groove Müzik, Ayarlar ve Edge yazılımlarında bu özelliği görebileceğiz. Ancak bu Reveal(Işık) tasarımı, Ekim ayındaki güncellemeye yetişmeyecek.

reveal, ışık, fluent design system, akıcı tasarım sistemi

Depth (Derinlik)
Aslında bu derinlik özelliğini birçok internet sitesinde görmeye bağlamıştık. Microsoft bu özelliği Windows 10'a uyguluyor. Pencere geçişlerinde mükemmel bir görsel şölen yaşatacak gibi duruyor ancak bu özellik biraz zor olduğundan, bu özelliği ilk başlarda pek fazla göremeyebiliriz. Şuan için Microsoft bu özelliği, Mağaza uygulamasına uygulamak için çalışıyor. Ayrıca yine Groove Müzik, Fotoğraflar, Filmler & TV yazılımlarında da belli yerlerde bu özelliği görebileceğiz.

depth, derinlik, fluent design system, akıcı tasarım sistemi

Motion (Hareket)
İşte akıcılığın temel noktalarından biri, Motion. Motion, fare tekerleği ile aşağı yukarı hareket ederken, hareketi belli bir düzlükten çıkarıp farklı bir hareket sistemi katıyor. Nesneler sanki iç içe geçiyormuş gibi görünüyor ve yazılar görsellerin üzerine çıkıyor. Bu özellik daha çok Mağazada işe yarayacakmış gibi duruyor ama yine de Başlat Menüsü, Görev Çubuğu, Eylem Merkezi ve Ayarlar penceresinin belli bölümlerinde de belki görebiliriz.

motion, hareket, fluent design system, akıcı tasarım sistemi

Scale (Ölçek)
Microsoft, Scale özelliği ile tasarımın daha kolay olmasını sağlamaya çalışıyor. Alanların daha iyi kullanılabilmesi için bu özellik gerçekten çok işe yarayacak. Belli bir şeye ulaşmak yada belli bir şeyi değiştirmek istendiği zaman artık bu özellik sayesinde pek fazla zorlanmayacağız.

scale, ölçek, fluent design system, akıcı tasarım sistemi

İşte gördüğünüz gibi Microsoft'un Windows 10 getirmeye planladığı Fluent Design System (Akıcı Tasarım Sistemi) güncellemesi kısaca bu. Bu güncelleme ile bence Windows 10'un tasarımında bir devrim yaşanacak. Umarım bu devrim performansı kötü etkilemez. Bildiğiniz gibi zaten Windows 10'un performansı henüz stabil değil. Birde bu güncelleme gelince umarım kötü durumlar yaşanmaz. Bu güncelleme tasarım konusunda büyük bir değişiklik ve zevk getirecek gibi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder