Madeni (Bozuk) Para Nasıl Yapılır?

Madeni (bozuk) para üretilirken

Aslında çoğumuz madeni (bozuk) paraları her zaman kullanırız ama çok azımız bu madeni paraların nasıl üretildiğini merak etmiştir. Yuvarlak, parlak, metal ve şekilli bir cisim. Tarih boyunca değiş-tokuştan sonra kullanılan madeni paranın önemi çok büyüktür. Peki bu madeni yani bozuk para nasıl yapılır?

Madeni Para Nedir ?
Lidyalılar tarafından bulunan madeni (bozuk) para, ticarette değiş-tokuş yöntemi yerine kullanılmaya başlanmıştır. Tarihte madeni paraya sikke denmiştir. Sikke, altın, gümüş, bakır, bronz, alüminyum vb. maddelerin karışımdan yapılan bir paradır. Eski dönemdeki madeni paraları tanımlamak için bu tanımı yani sikke, günümüzde ise madeni para yada bozuk para terimi kullanılır. Para ticaretin temelidir ve bir zenginlik ölçüsüdür. Peki bu madeni paralar günümüzde nasıl yapılır ?

Madeni Para Yapımı
Madeni paranın eski dönemlerde üretimi oldukça zor olsa da artık günümüzde makineler sayesinde oldukça kolaydır. Tek bir numuneden dakikalar içinde binlerce madeni para basılabilmektedir.
Günümüzde seri madeni para basımı için ilk önce madeni paranın üzerine basılacak tasarım tasarlanır. 3 boyutlu bir tasarım için el sanatçıları, makineler ve bilgisayar yazılımları kullanılır. Tasarım tasarlandıktan sonra bu tasarım ile yine makineler sayesinde düzgün ve kusursuz numuneler üretilir. Üretim sırasında tek bir kopya kalıptan binlerce kopya üretilir. Tabi ki, bu kopyaları üretmek için önceden yuvarlak metaller üretilir ve makineler yardımıyla tasarım, bu yuvarlak metallere baskı uygulayarak basılır.

Aşağıdaki, TRT Okul tarafından yapılmış videoyu izleyerek madeni paranın nasıl yapıldığını ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz;

1 yorum:

  1. sayenizde ödevimi tamamlayabileceğim. çok sağolun :EYW REiS -_-

    YanıtlaSil