Salyangozlar Yaralanmadan Jilet Üzerinde Nasıl İlerler?

Bir salyangoz yaralanmadan jilet üzerinde ilerlerken

Çoğu kişi için miğde bulandırıcı bir canlı olan Salyangozlar (Sümüklü Böcek) en ufak yara almadan jilet, bıçak vb. keskin nesnelerin üzerinde güvenli bir şekilde ilerleyebilirler. Peki bunun sebebi nedir? Salyangozlar yaralanmadan jilet üzerinde nasıl ilerler? İşte bu soruların cevabı bu yayınımızda...

Salyangozlar (Sümüklü Böcekler), kabuklu kara hayvanlarıdır ama denizlerde bile görülebilirler. Vücutlarında bol miktarda su bulunur. Geçtikleri yerlere parlak renkli sümüksü bir sıvı bırakırlar. Vücutları da bu sıvıyla kaplıdır ve vücutlarının büyük bir kısmı kabuğunun içindedir. İşte bu hayvanlar keskin bir nesnenin üzerinde ilerledikleri zaman hiçbir yara almazlar. Bunun nedeni mukustur.

Mukus Nedir?
Mukus halk dilinde Sümük olarak bilinir. Mukus birkaç farklı maddenin birleşiminden oluşan bir sıvıdır fakat büyük çoğunlukla içerisinde su ve musin isimli bir protein bulunur. Özellikle insanların hastalıklarında büyük rol oynarlar. Bu birleşim sayesinde mukus hem akışkan hem de birbirine sıkıca bağlıdır.

Salyangozlar Mukus Sayesinde Yaralanmaz
Salyangozların alt kısmı tamamen mukus yani sümük ile kaplıdır. Mukus, hem akışkan hem de birbirine bağlı bir maddedir. Dolayısıyla Salyangoz ile diğer zemin arasında bir tür koruyucu görevi vardır. İşte bu sayede Salyangoz, keskin bir zemin üzerinde hiçbir yara almadan sorunsuz bir şekilde ilerleyebilir.

İsterseniz alt taraftaki videoyu izleyerek bu olaya şahit olabilirsiniz;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder