Zula - Türkiye'nin İlk MMOFPS Video Oyunu

Zula

Türkiye'nin ilk MMOFPS oyunu olan Zula bir video oyundur ve Türk bir ekip tarafından geliştirilmektedir. Tabi ki oyunun haritaları olsun, haritaların isimleri olsun ve silahlar olsun hepsinde Türk kültürünün izlerini görebilirsiniz.

Zula, Türkiye'nin ilk MMOFPS video oyunudur. 2014 yılında Türk bir ekip tarafından geliştirilmeye başlanmıştır ve ücretsiz olarak yayınlanmıştır. Oyun başından beri sürekli güncel kalmıştır, sürekli güncellenmiştir. Oyunda onlarca harita, ekipman, kasa ve skin bulunmaktadır ve sürekli yenileri eklenmektedir. Tabi ki birçok nesnede Türk izlerine rastlanmaktadır.

Zula
Zula'nın resim sitesinden oyuna ücretsiz kayıt olup, ücretsiz indirip hemen oynamaya başlayabilirsiniz. Yada oyun Steam'de de bulunuyor. Bir Steam hesabınız varsa, Steam üzerinden de ücretsiz bir şekilde oynayabilirsiniz. Steam'in internet sitesine buradan gidebilirsiniz. Oyunun çok kolay bir arayüz tasarımı vardır. Her şey kolayca ulaşılabilir durumdadır.
Oyundaki marketten tabanca, silah, bomba vb. her türlü ekipmanı alabiliyorsunuz. Bu ekipmanları almak için oyun için para birimi olan Zula Parası'nı kullanıyorsunuz. Ayrıca birde Altın isimli bir para birimi var oyunda. Altın ile yine birçok farklı ekipman alınabiliyor fakat bu ekipmanlar özel ve sadece Altın ile alınabilen ekipmanlardır. Bu Altın parasını da dışarıdan gerçek para karışılığında satın alabiliyorsunuz ama zaten Altın satın almasanızda, bazı özel günlerde falan bu özel ekipmanlar oyuna giren herkese verilebiliyor.
Oyunda onlarca sunucu vardır ve bu sunucuların belli özellikleri vardır. Siz durumunuza en uygun sunucuya girebilirsiniz. Oyunda sadece tek bir oyun türü yok. Birkaç farklı oyun türü ile ve çeşitli görevlerle oyundan pek fazla sıkılmıyorsunuz.

zula

Zula Oyun Türleri
Az öncede bahsettiğimiz gibi Zula'da sadece tek bir tür yok. Zula'da 5 farklı oyun türü vardır. Bunlar; Ölüm Maçı, Herkes Tek, Sabotaj, Aranıyor ve Sancak Savaşı. Her bir oyun türünün farklı ayarları bulunuyor. Bu ayarları sadece odanın kurucusu ayarlayabiliyor. İsterseniz oda kurucusu ile anlaşıp size uygun ayarları yaptırabilir, size uygun farklı bir odaya girebilir yada kendi odanızı kurabilirsiniz. Şimdi bu oyun türlerine kısaca değinelim;

- Ölüm Maçı
Zula ve Gladyo isimli iki takım vardır. Oda sahibi tarafından ayarlanmış kişi sayısı ve oyun süresi durumlarına göre başlarsınız. Öldüğünüzde o anki süre bitene kadar yeniden canlanamassınız. Süre bitiminde en yüksek öldürme sayısına sahip takım kazanır. Bu türde tek yapmanız gereken rakip takımın oyuncularını öldürmek ve çok fazla ölmemektir.

- Herkes Tek 
Adından da belli olacağı gibi, herkes tek bir haritada birçok farklı yerde canlanır ve herkes, süre bitene birbirini öldürmeye çalışır. Süre sonunda en fazla öldürme sayısına sahip kişi yada belli bir öldürme sayısına ulaşan kişi oyunu kazanır.

- Sabotaj
Bu oyun türü CS:GO'daki oyun türünün aynısıdır. Ölüm Maçına çok benzemektedir. Yine Zula ve Gladyo isimli iki takım vardır. Bu türdeki ana hedef bomba kurmak ve imha etmek olsa da yinede diğer takımı öldürmekten çekinmeyin sakın :) Oda sahibi tarafından belirlenmiş tur sayısının ilk yarısında bir takım bomba kurar diğer takım bu bombayı imha etmeye çalışır. Diğer yarısında ise tam tersidir. Oyun sonunda ise tur kazanma sayısı yüksek olan takım oyunu kazanır.

- Aranıyor
Bu oyun türü alışılagelmişin dışında bir türdür ama oldukça eğlenceli geçer. Yine bir haritaya, birçok kişi girer. Bu kişiler arasından bir kişi aranan kişi olur ve diğer bütün kişiler bu arananı bulup öldürmeye çalışmaktadır. Aranan kişiyi öldüren kişi yeni aranan kişi olur. Aranan kişiyi en fazla öldüren ve aranan kişi durumundayken en fazla kişi öldüren maçı kazanır.

- Sancak Savaşı
Metin 2 oynayanlar bu türe alışkındır zaten :) Bu türde çok eğlenceli geçmektedir. Yine iki takım vardır ve bu iki takımın birer sancağı vardır. Her takım kendi sancağını korumak ve diğer takımın sancağını çalıp, kendi sancağının olduğu yere taşımak için uğraşır. Sancağı çalıp, kendi bölgesine ulaştıran takım bir puan kazanır. Oyun sonunda en yüksek puana sahip takım kazanır.

Zula Haritaları

zula, harita, map

Zulacılar iyi bilir Üsküdar Sokaklarını çünkü oyunda en fazla oynanan haritadır. Haritanın içerisinde oldukça fazla Türk kültürüne ait nesneler vardır.
Oyunda toplam 13 harita vardır. Bunların hepsinde Türk kültürüne ait bir iz bulabilirsiniz. Bu haritalardan bazıları şunlardır; Üsküdar Sokakları, Düğün Salonu, Kuzey Irak, Safranbolu, Gaziantep Mülteci Kampı...

Zula Görevleri
Zula'da odalara girip oyun türlerini oynarken aynı zamanda aldığınız belli görevleri yapmaya çalışabilirsiniz. Bu görevler günlük, haftalık ve aylık olarak alınabilir. Günlük görevler çok basittir ama tabi ödülü de ona göredir. Haftalık ve aylık görevler daha iyi ödüller verir. Aldığınız görevi belirtilen süre içerisinde tamamlayamazsanız, ödülü alamazsınız. Emekleriniz boşa gitmemesi için görevleri size en uygun zamanlarda alın ve görevleri tamamlamak için biraz çaba harcayın. Ayrıca bazı özel günlerde, oyunda özel görevler de yapılmaktadır.

zula, görev

Zula Karakterleri
Zula'da, Zula ve Gladyo isimli 2 takım vardır. Bu her iki takımında hikayesi vardır. Bu takımlara üye belli karakterler vardır. Bizde bu karakterleri oynuyoruz zaten oyunda. Bu her bir karakterin belli bir dış görünüşü ve geçmişi vardır. Zula takımında 8 kişi, Gladyo takımında da 8 kişi vardır.

- Zula Takımı
zula, zula takımı

Zula takımına üye 2 kişi;

- Zula Takımı - Şahin Kılıç
zula, zula takımı, şahin kılıç

- Zula Takımı - Şamil Dudayev
zula, zula takımı, şamil dudayev

- Gladyo Takımı
gladyo, gladyo takımı

Gladyo takımına üye 2 kişi;

- Gladyo Takımı - Alonso Vargas
gladyo, gladyo takımı, alonso vargas

- Gladyo Takımı - Trevor Edward Moore
gladyo, gladyo takımı, trevor edward moore

Zula Ekipmanlar(Tabanca, Silah, Bıçak, Bomba...)

zula, ekipman, silah, glock 18

Zula'da birçok farklı sınıf ekipman bulunmaktadır ve neredeyse her ay yeni ekipmanlar oyuna güncellemeyle eklenmektedir. Bu sınıflar genel olarak, tabanca, silah, bıçak ve bombadır. Oyunda standart olarak bulunan silahların dışındaki bütün silahların belli bir süresi vardır. Yani marketten aldığınız bir ekipmana sonsuza kadar sahip değilsiniz. Bu aldığını ekipmanları 4 farklı kombinasyon ile kaydediyorsunuz ve isterseniz oyun sırasında dahi, farklı bir kombinasyon seçerek oyuna devam edebiliyorsunuz. Marketten ekipman satın alırken günlük, haftalık veya aylık olarak satın alabiliyorsunuz. Tabi aylık için ödediğiniz para daha fazla fakat daha hesaplı olacaktır. Ekipmanın süresi bitince envanterinizden kaybolur ve sizin yeni ekipmanlar almanız gerekir.

Zula Klan Sistemi
Zula'da birde klan sistemi vardır. Oyuncular tek bir klan altında toplanıp başka klanlar ile savaşabilir ve klanınızın adını korkarak anmalarını sağlayabilirsiniz. İsterseniz kendiniz klan kurabilir, isterseniz başka birinin kurduğu klana katılabilirsiniz. Klanları bir grup veya kulüp gibi düşünebilirsiniz ve başka klanlarla savaşabilirsiniz. Tabi savaş yapacaksanız, klanınızdaki diğer kişilerinde online olması gereklidir.

Oyun genel olarak bu şekildedir. Karakter, ekipman ve harita çeşitliliği gayet yeterlidir. Oyun türlerinin her biri farklı zevklidir. Bir türden sıkılırsanız farklı bir tür oynayarak gayet güzel vakit geçirebilirsiniz. Pek fazla sıkıntısı yoktur ve oynanışı gayet kolaydır. Daha ayrıntılı bilgi, oyuna kayıt ve oyunu indirmek için oyunun internet sitesine buradan gidebilirsiniz.
Zula gayet iyi bir durumda ilerliyor ve umarım aynen bu şekilde yoluna devam edip, çeşitli başarılara imza atar ve Türkiye' nin gururu olur.

Kaynaklar;
- http://www.zulaoyun.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder